im christian but i don’t eat…

kisah ini baru berlaku 2 hari lepas semasa Don sedang sibuk main FB dan update blog bekerja disebuah hotel, ehmm.. kerjaku biasa2 saja bah.Dan tiba-tiba didatangi oleh dua orang pelanggan, mula-mula ingatkan mereka ni mau check-in,then i ask them la..

Don:how can i help your sir?[aysemen, cakap orang putih beb!]

Guest:Can i see you person in-charge?

Don:you mean my manager?

Guest:yes your boss…

dalam hati Don, apahal pula dorang cari bos aku ni..maaf,iklan jap…

Facts about him:mamat ni bole kasi habis 1 kotak pizza large tapi x pandai gemok2 pun =D

Don:he’s not around la sir,he just went out. what is that regards ar? [ dengan BI Don yang tunggang tebalik]

..dan macam-macam lagilah soalan mamat ni,tapi Don maintain je, buat gaya macam boss la konon..

dipendekkan cerita,setelah mereka puas bertanya,

Guest:do you eat sushi?

Don: erm…no…er, yesss… why? [tak tahu apa nak jawab sebenarnya haha! bengang tul]

Don tersasul-sasul lagi maw jawab,seingat aku, Don tak ingat ingat bila kali terakhir Don masuk kedai Sushi dalam hidup.itupun sekali je atas desakan bini.masa tu kami masih kapel, [biasalah masa bercinta2, apa je yang dia nak boleh saja] betul tak? tipulah kalau taknak hehe..

Guest:Actually we’re from Sushi kampeni promoting the ape ni…new sushi product bla..blaa….bla..

Rupa-rupanya depa jual sushi King! Don ingatkan maw menginap..

Setelah habis berucap, mereka hulurkan Don satu katalog.Dalam katalog tu ada pelbagai pilihan, dan sekiranya Don ambil offer masa tu,Don dpt discount entah berapa percent,tapi murah laa dari berbanding pergi sendiri ke kaunter.[teknik tarik pelanggan yang bijak]

At the end of the conversation,i said “thank you so much” dan mereka pun terus berlalu keluar..

Apa sebenarnya yang Don nak beritahu..

Walaupun wajah Don ni ala ala muka cina dan berkulit cerah,i’m a Christian tapi Don tidak makan produk Sushi walaupun most of them yes to non-halal foods,lagipun Don xde duit pergi restoran mahal-mahal ni hehe..

info lanjut halal haram sushi king ada disini

Don:Don mohon maaf kepada semua pembaca sekiranya topik ini ada menyentuh sensitivity korang.Don sekadar berkongsi cerita..

PS lagi:Lama tidak update blog, sejak berpindah ke KL ni barulah ada Line Internet Unifi yang laju.Bolehlah blogging sampai lebam!

21 thoughts on “im christian but i don’t eat…

  1. Setakat ni kalo yg jumpa chii,dorg x perasan apa2. Tp kalo dorg dgr nama chii,dorg akn tnya, u ni chinese ke. Hehe.
    Tp mcm don kata, 1 malaysia la katakn. :p

  2. Saya makan sushi tapi beli kat tempat2 biasa jek ,, hehehe .. yg mahal tu sama mcm don juga , tk de duit ah nak melabur tuk makan jek mahal2 .. banyak lagi nak buat dengan duit tu ..

    makan pizza sebijik habis tp tk gemuk , seronoknyaaa…

  3. Hmm, waktu saya pergi Sushi King bersama rakan-rakan, ada satu jenis sushi jenis unagi, tetapi staff di sana memberi notis bahawa sushi itu tidak halal kerana mengandungi ‘benda’ yang haram. I don’t know what was it, but rasa tawar hati sangat nak pergi kedai Sushi King tu lagi…

  4. Unagi (うなぎ) tu bukan babi lagi Don… tu belut air tawar bah tu…. Kejarangan sudah makan di Sushi King sebab sendiri buat sudah ni….. tapi tu ikannya mahal gila ni… tapi inda selalu lah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>