Saluran terbaru astro TVi channel 180 dilancarkan

TV Interaktif (TVi), saluran televisyen 24 jam khas untuk Sarawak dan Sabah, memulakan siarannya melalui saluran Astro 180 hari ini, dengan sasaran tidak kurang 45 peratus kandungannya adalah dari kedua-dua negeri berkenaan.

Semasa merasmikan pelancaran TVi, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata perkhidmatan itu diwujudkan hasil kerjasama Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Astro.

Katanya, isu, berita dan rancangan terkini membabitkan remaja juga akan dijadikan keutamaan.”Kebanyakan isiannya mengenai Sabah dan Sarawak. Hanya sesegmen kecil daripada punca lain. Tetapi ini tidak bermakna berita asas nasional tidak diberi,” katanya kepada pemberita selepas perasmian saluran itu di Auditorium RTM di sini.

Saluran Astro 180 sebelum ini menyiarkan Muzik Aktif.

Beliau berkata, sebagai permulaan iaitu selepas pilihan raya negeri Sarawak, kementerian akan membekalkan 2,000 alat decoder untuk penduduk di pedalaman supaya golongan itu turut dapat menikmati program saluran itu.

Rais berkata, kelahiran TVi bukan saja hasil kerjasama erat antara kerajaan pusat dan negeri, tetapi juga kerjasama bijak antara sektor awam dan swasta.
Katanya, kerjasama sedemikian juga adalah lebih kos efisien.

“Astro mempunyai peralatan satelit yang membolehkan semua pelosok negara dapat diliputi daripada kita membina stesen pemancar melalui bukit bukau. Ia lebih baik menyewa dari Astro sebab Astro pun ada tujuan nasional,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, beliau mahu TVi turut menerapkan gagasan 1Malaysia dalam programnya.

Hadir sama, Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum; Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber II Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Awang Ali, dan EXCO Penerangan Sabah, Datuk Sapawi Ahmad.

Sementara itu, mengalu-alukan kewujudan TVi, Awang Tengah berkata saluran itu diharapkan dapat membantu mengukuhkan lagi integrasi national antara semua rakyat Malaysia dan menyemarakkan lagi konsep 1Malaysia. Sumber:Bernama.Com/Bharian.Com.My

Komen:Ngamlah ni supaya lebih banyak lagi pendedahan terhadap kehidupan masyarakat kedua-dua negeri tersebut.

2 thoughts on “Saluran terbaru astro TVi channel 180 dilancarkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>